Учители масово се обединиха около инициативата „Вместо цветя - благотворителност" за хората от пострадалите райони, съобщава БНР. Инициативата е провокирана от природните стихии, които тази година оставиха много деца без дом и възможности да се подготвят за училище. По традиция за първия учебен ден учителите получават много цветя като признание за труда им.

Идеята 15 септември да бъде без цветя за учителите, а парите, отделени за китки, да бъдат дарени за бедстващите райони набира все по-голяма популярност. Призивът за присъединяване към инициативата е поставен на много училищни сайтове, наред до официалната информация за откриването на учебната година.

Според просветната министърка Румяна Коларова обаче без цветя 15 септември няма да бъде празник най-вече за децата.

Председателят на Синдиката на българските учители в Смолян Мария Жайгарова коментира, че 15 септември е празник за целия български народ. По думите й с цветя или без цветя от този ден започва началото на всяко едно българско дете, което ще прекрачи прага на родното школо.

„Дали ще занесе огромния букет на своята учителка или детето ще влезе в класната стая с детската си усмивка, с която ще озари кабинета на своя учител - за нас това няма значение. Важното е да научим децата на съпричастност. Цветята не са празникът. Усмивките на децата, радостта, че прекрачват прага на училището, че за тях започва нов етап - това е достатъчно голям празник, който да бъде запомнен от децата", посочи Жайгарова.

Тя е категорична, че не цветята правят празника, а присъствието на децата, на родителите, съпричастността, която проявяват към детето. Цветята са само една притурка, от която смолянските учители са решили да се лишат. Призивът е възприет във всички учебни заведения в община Смолян. На входа на всяко училище ще бъдат поставени касички на БЧК, където ще се събират даренията. В някои училища инициативата ще бъде удължена, не само за първия учебен ден. БЧК ще разпредели дарените пари за бедстващите региони.

Учителите от основното училище „Цанко Церковски" в Мизия също подкрепят кампанията на колегите им от страната разходите за цветя в първия учебен ден да бъдат дарени на пострадалите при бедствия. Училището е сред най-засегнатите сгради от опустошителното наводнение в града. Директорът на основното училище в Мизия Галина Вълчанова обясни, че учителите единодушно са взели решение да се присъединят към кампанията. Те са отправили призив към родителите.

От училища в цялата страна заявяват желание да изпратят в Мизия средствата, които ще се съберат в първия учебен ден от неподарените цветя. Освен за щетите по учебната сграда, даренията ще бъдат разпределени за пострадалите от наводнението около 100 от 260-те ученици и 11 педагози.