Държавата ще финансира частните училища и частните детски градини.
Това решиха окончателно народните представители с гласуване на промени в Закона за предучилищното и училищно образование.

В момента у нас има 162 частни училища и 54 частни детски градини.

Припомняме, идеята на вносителите от ГЕРБ за това финансиране предизвика редица спорове както при първото четене на закона, така в общественото пространство. В закона е записано, че когато частните детски градини и частните училища получават държавна субсидия, те може да събират такси само за дейности, извършвани от тях, извън финансираните от държавата. Държавното финансиране влиза в сила от 2018 година.

„Когато в България социалните неравенства се увеличават, ще получим ли ние нещо, ако от 100 единици финансиране, 20 от тях ги извадим и ги раздадем някъде другаде?", поиска да разбере по време на дебатите зам.-председателят на парламента и народен представител от „БСП-Лява България" Янаки Стоилов.

Този закон за кого го правите?", продължи с въпросите социалистът и сам намери отговора - „за тези, които така или иначе имат". „Вие работите срещу по-голяма част от българските граждани с този закон", отсече Стоилов.

По-рано депутатите оставиха на задължителната предучилищна подготовка за 5-годишните. Още...

Като друг мотив за критиката му на идеята е фактът, че частни училища има само в по-големите градове на страната. „Колкото по-надолу слизате към по-малките населени места, никакви частни училища няма", отбеляза социалистът.
„Усмихвате се сега, но следващите правителства ще се занимават с това как да спрат проблем, който създавате", предупреди от своя страна и „червеният" депутат Емил Райнов.

„Това е модерното разбиране за осъществяване на правото на образование. Това е баланс между обществения интерес и частната инициатива", защити идеята депутатът от Реформаторския блок Бойка Маринска.

Това касае децата на България", се включи в защитата и народният представител от ГЕРБ Снежана Дукова. Тя изчисли, че това финансиране ще струва на държавата между 11 и 13 млн. лева на година.

Сега ще струва 13 млн. лева. Но когато частните училища видят държавно финансиране, ще станат много повече на брой", предупреди депутатът от БСП Стоян Мирчев.

„Имам чувство, че забравяте кой ви управлява. Ама вие давате ли си сметка колко пари в бюджета като излишъци. Няма да ги вземам от енергетиката. Ние даваме, но не вземаме", се ядоса Дукова.

„Горещите" реплики в пленарна зала прекрати депутатът от Патриотичния фронт, който предложи прекратяване на дебатите, пристъпване към гласуване, което доведе и до решението.