С пожелания за много шестици и с дъжд от моркови беше открита новата учебна година в столичната 91 гимназия с преподаване на немски език „Проф. Константин Гълъбов".

Министерството на образованието е отпуснало за учебната 2006-2007 година средства за извънкласни дейности, съобщи зам.-министърът на образованието Екетарина Виткова, която откри първия учебен ден и даде официален старт на третата пътуваща изложба „Европа на колела".

Виткова пожела на учениците от немската гимназия да наблегнат на чуждите езици, но и на българския, защото през тази учебна година те ще станат граждани на ЕС и българският език става официален европейски език, а кирилицата - третата официална азбука.

Гости на учениците и учителите от немската гимназия за откриването на учебната година бяха и първият секретар на делегацията на европейската комисия у нас и културното аташе на посолството на Германия в София.

Немската гимназия беше избрана за старта на изложбата „Европа на колела" заради предстоящото немско председателство на ЕС, поясни пресаташето на делегацията на ЕС Дойчин Чолаков.

Той съобщи, че акцентите на пътуващата изложба тази година са свързани с усвояването на фондовете на ЕС и с младите хора, за които са подготвени много игри и награди.

Преди още да влезнат в училището учениците от немската гимназия бяха препитани чрез специална викторина по време на откриването на учебната година по европейската тематика.

За верните отговори делегацията на Европейската комисия беше подготвила подаръци.

Изложбата тази година ще пропътува между 15 септември и 20 октомври 30 населени места с около по 5000 души.

Сред тях са Годеч, Драгоман, Девня, Тулово, Каолиново, Павел баня и др.

Четирима специалисти ще представят пред местните общности възможностите за кандидатстване за финансиране по линия на ЕС и най-вече за земеделски помощи, поясни Чолаков.

Презентациите ще са съобразени със спецификата на населени места, пред които ще минава камионът с изложбата.
Най-голяма полза от такива презентации ще има в малките населени места, тъй като в по-големите градове има повече информация.

Припомняме, министър Даниел Вълчев откри учебната година в СОУ "Васил Левски", град Малко Търново, Бургаска област.

Неговите заместници гостуваха на училищата в Сопот, село Груево, момчилградско и столичните - немска и класическа гимназии.