Министърът на образованието и науката Николай Денков иска още следващите дни тестването на учениците за коронавирус в училище да отпадне. Той е обявил това и пред Министерския съвет днес, като е посочил, че мерките в училищата трябва да се редуцират най-късно до 21 март.

Денков обясни това пред Комисията по образование в парламента. Решението обаче трябва да се вземе от Министерство на здравеопазването, до което той смята днес или утре да изпрати писмо. Становището затова ще трябва да излезе утре, тъй като предвид се взема и бежанската вълна, поясни Денков. Да се направи преглед на COVID мерките, като за тестването смята, че е свършило своята работа, заболяваемостта сред учениците спада, зеленият сертификат отпада, но за маските решението остава МЗ.

Министърът на образованието коментира също, че до 30 юни учителите трябва да докладват кой ученик има проблеми с материала заради пандемията, за да се прецени за допълнителни часове, но основно ще се използва програмата "Спорт и изкуства" за социализация след 30 юни.

По време на комисията Костадин Ангелов, ГЕРБ попита защо вместо да се дават пари за тестове, в училищата да не се поставят пречистватели на въздуха.

Муккадес Налбант от ДПС зададе въпрос за безплатни учебници за всички ученици по общообразователни предмети. Министърът каза, че технологично при приемането на този бюджет това не е било възможно, но се очаква това да се случи при актуализацията на бюджета през юли.

На въпроса за намаляване на броя на учебниците - Николай Денков обясни, че се прави проучване, започващо с преглед на учебните програми и учебно съдържание. То ще се проведе в ученически съвети, Държавна агенция закрила на детето, социални партньори.

МОН дава по 160 лв. месечно на директорите за тестване на учениците

МОН дава по 160 лв. месечно на директорите за тестване на учениците

Добавките ще са за ноември и декември за училищата с паралелки от 1. до 4. клас

Въпрос бе повдигнат и за обсъжданата от МОН "оценка на добавената стойност на учителите", за която образователният министър каза, че тя не е само оценка на качествата, а ще включва и други компоненти, квалификация, ниво институция, резултати от НВО и работа с целия учителски колектив, както ще се взимат под внимание и разликите между работно място в село и град, включително у фактор частни уроци и образование на родителите.

РУО ще решава за украинските деца и интеграцията им в българските училища. То ще става чрез молба до директора по критерий език, възраст и т.н., но основният проблем е определяне на ваксинационния статус, който трябва да се определи и от РЗИ, посочи Денков.