Служебният министър на образованието Николай Денков призна, че има сериозно политизиране на учебната система.

Това е факт и затова поискахме да бъде абсолютно ясно, че всяка партийна дейност в образованието трябва да бъде забранена, каза той в онлайн интервю, което се излъчи на страницата на Министерския съвет, в отговор на въпрос дали ще се премахне мандатността при директорите на училища.

"Темата ще бъде обсъждана другата седмица във формата на новата коалиция и е възможно да има положително решение", разкри още той.

МОН забранява със закон политическата дейност в образованието

МОН забранява със закон политическата дейност в образованието

Проектът за изменение в ЗПУО е публикуван за обществено обсъждане

За назначение на ръководни длъжности на политическа основа и без конкурси Денков припомни, че законопроект за това е бил внесен в предходното НС и е минал единодушно на Комисия. "За съжаление беше вкарана тази практика от предишните управляващи масово - схемата началници на РУО-директори-учителите е доста порочна, но, разбира се, като се правят промени, трябва да се правят само там, където има наистина злоупотреби", поясни той.

Припомни, че са освободили 11 началници от 28 РУО, вече били проведени конкурси и имало нови назначени началници, които не са политически лица. Трябва процесът да продължи, така за 1-2 г. балансът би могъл да бъде върнат, смята Денков.

Служебният министър коментира още, че се подготвя нова програма за млади учени, вървят механизми за съгласуване за отпускане на средства, тя дава възможност на докторантите да практикуват как се подготвят проекти, организация на изследователски процес. А по отношение на докторантската стипендия Денков смята, че "сумата е възмутителна". Не може да има такава заплата, поне два пъти по-висока трябва да е и да е свързана с минималната и средна заплата, там трябва да се вземат решителни мерки, категоричен бе той.

Образователният министър против партийната дейност в образованието

Образователният министър против партийната дейност в образованието

Висшето образование е освободено от политически доктрини