В системата на предучилищното и училищното образование се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност. Това е записано в проект за изменение и допълнение в Закона за предучилищното и училищното образование, публикуван от Министерството на образованието за обществено обсъждане днес.

В него се посочва, че при изпълнение на функциите си педагогическите специалисти трябва да са политически неутрални и не могат да налагат идеологически и политически убеждения. Изискването за политически неутралитет и забраната за политическа дейност важат и за началниците и служителите в регионалните управления на образованието.

От МОН посочват, че с тези промени системата на средното образование се деполитизира със закон.

Предложението на ведомството е провокирано от множество случаи, при които служители от РУО в страната извършват политическа дейност и участват в партийни мероприятия по време на предизборни кампании, включително и в качеството им на кандидати от името на партии и коалиции.

Образователният министър против партийната дейност в образованието

Образователният министър против партийната дейност в образованието

Висшето образование е освободено от политически доктрини

В системата на предучилищното и училищното образование, която следва да е неполитическа и надпартийна, са създадени видими зависимости от политическо и партийно естество, заявяват от министерството и допъблват, че подобни дейности могат да изместят професионалното и експертно начало при назначенията и управлението на образователната система и да доведат до недопустимо политическо влияние върху учителите и учениците.

От МОН пояснават, че измененията целят високата експертиза и професионализъм да се издигнат в основни принципи на системата.

Припомняме, преди дни служебният просветен министър Николай Денков обяви, че над 1/3 от началниците на РУО са били ангажирани с партийна дейност по време на предизборната кампания за вота през април.

Просветното министерство проверява за партийни назначения в РУО

Просветното министерство проверява за партийни назначения в РУО

Николай Денков иска да пресече политизацията на образователната система