С 250 хиляди по-малко безработни младежи отчитат от ЕК в рамките на реализиралата се кампания еSkills for jobs.

Това каза Весела Калъчева, изпълнителен директор на Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ) и координатор на инициативата еSkills for jobs за България по време на 12-та национална конференция по е-образование.

Намаляването на безработицата сред младежите е доказателство, че дигиталната грамотност и електронните умения са от ключово значение предвид все по-бързо дигитализиращата се икономика в световен мащаб.

Като добри практики по отношение повишаване на дигиталната компетентност Калъчева изтъкна Община Бургас, където от тази година започва пилотно компютърно обучение на деца в шест детски градини. Общината е закупила необходимите таблети и е обучила 16 преподаватели, които да внедрят новите технологии в обучението в детските градини.
Друг положителен пример била Община Пловдив, където съвместно с Пловдивския университет и ИТ компании от града стартират обучението по софтуерно инженерство на 50 студенти, 30 от които от Бесарабия.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че само в София работят 25 хиляди младежи, които са заети в аутсорсинг компаниите. Като преимущество на града бе изтъкнат високоскоростният интернет. Фандъкова заяви, че Столична община работи по изграждането на добра инфраструктура и условия за нейното развитие.

Като успех в областта на електронното обучение бе изтъкнат проведения в столицата „хекатон”, първото по рода си състезание за създаване на иновативни приложения, в което участваха над 600 студенти от цялата страна.

По време на дискусията стана ясно още, че МОН насърчава развитието на дигиталните компетентности, като предстои през новата учебна година всички ученици от 10-ти клас да преминат оценка за дигиталните си умения. Насърчава се и четенето на електронни носители, като се препоръчва цялата задължителна литература да бъде четена на електронен четец.

Предвидени са и възможности за насърчаване на иновативните училища и иновативните учители. За тази година, след като бяха въведени ИКТ специалностите като приоритетни и бяха създадени съответни стимули под формата на субсидия, вече имало записани близо 250 студенти повече, а за подобряване на общото ниво на подготовката на учениците по математика се предвижда въвеждането на програмата Jump Math, разработвано от Институт за прогресивно образование.