Дипломите за висше образование на български и чужди граждани да се подписват само от ректорите на университетите и от деканите на съответния факултет, който са завършили. Така, според заместник-министъра на образованието Атанас Герджиков, ще се избегне издаването на фалшиви дипломи. Този въпрос, както и промените в Закона за висшето образование обсъди на днешното си заседание Съветът на ректорите на висшите учебни заведения в страната.

Дипломите за висше образование да се печатат на специална хартия с водни знаци, на принципа на банкнотите, предложи депутатът от Коалиция “За България” Огнян Сапарев.

В готвените промени в Закона за висшето образование се предвижда освен зрелостните изпити да бъдат вход за ВУЗ, да се промени и системата за прием на университетите, като се провежда централизирани изпити.

Освен това, в текстовете ще се запише, че ВУЗ-овете ще продължат да имат правото на избор дали да приемат студентите си по този начин. Нека изчакаме 1-2 години, ще има катаклизми. Ако приемем матурата като вход за университетите, какво ще правим с кандидатите, които са завършили средното си образование преди години? Не ни поставяйтне пред свършен факт, каза ректорът на Великотърновския университет професор Иван Харалампиев.

Не се предвиждат съкращения на щата във висшите училища съобщи още пред Съвета на ректорите заместник-министър Герджиков.

Обсъжданият централизиран изпит по професионални направления и матурата ще бъдат алтернативни, а не задължителни за ВУЗ. На възраженията на ректорите, че се цели закриване на университетите, Герджиков е отговорил, че се надява да закрие по-скоро многото катедри по едни и същи специалности на различни места в страната.

Министерството обмисляло запазването на катедри, които смята за важни. Част от приема на студенти ще продължи и по досегашния принцип. С 2 процента се увеличава бюджетът за висшето образование за следващата година.