В следващите 8 години над 40% от българските учители предстои да излязат в пенсия и това ще доведе до един сериозен дефицит. Това предупреди заместник-министърът на образованието Деница Сачева пред БНР.

"Необходимо е да привлечем повече млади хора към професията на учителя и да се обърнем към учениците, които сега са на 15-16 години и да им кажем, че професията на учителя предстои да бъде много по-добре платена, с много по-добри условия на труд в рамките на следващите няколко години и е професия, която ще има голямо търсене", посочи Сачева.

За травмите на учителите и шамарите над деца

За травмите на учителите и шамарите над деца

Видеонаблюдението в детските градини няма да е лошо нещо

Тя обясни, че на среща с родителски организации се е стигнало до консенсус, че видеонаблюдението в училищата и класните стаи може да бъде и много опасно за децата.

"По отношение на видеонаблюдението по-голямата част от участниците се обединиха около това, че подобен тип мярка не само че не би била решение, а би била отваряне на "кутията на Пандора". Агресията и насилието, за съжаление, е феномен, който далеч не е само в образователната система. Поели сме ангажимент за това да разработваме антистресова програма за учителите в детските градини и училищата", увери високопоставеният чиновник. 

Заместник-министърът уточни, че Министерството на образованието работело в посока на подобряването на работната среда на учителите.

Средната възраст на нашите учители е с 10 години повече от тази в ЕС

Средната възраст на нашите учители е с 10 години повече от тази в ЕС

През 2016 година над 10 хиляди учители са придобили пенсия

"За първи път се говори за двойно увеличение на заплатите на учителите. Това е една от много съществените мерки, които трябва да бъдат взети. Говорим за инвестиции повече от 600 млн. лв. в образователна инфраструктура, които, въпреки мащаба на това число, ще бъдат недостатъчни за всички нужди", коментира Деница Сачева. 

От своя страна учителят по литература от 105 СОУ "Атанас Далчев" Николай Милчев смята, че видеонаблюдението е част от силно преувеличаване и фетиш към технологиите.

"Не знам защо в 21 век си помислихме, че технологията може да реши всичко. Слагането на камери в училище довежда до онзи абсурд, в който доверието се превръща в нещо като книга на Оруел. Чувал съм, че в училища е издигнат девиза "Не на аналоговите учители в дигиталния свят". Това е смразяващо! Камерата не е действителност, те я воайорство маскирано като страх. Прекрачва се много важна граница", предупреди даскалът. 

Учителският синдикат против повсеместното видеонаблюдение

Учителският синдикат против повсеместното видеонаблюдение

Настояват да се изпълнят пет основни искания

Увеличението на заплатите е един лост, но той въобще не е достатъчен, смята още Милчев и предупреди, че в училище след време ще влязат такива учители, каквито условия и мотивация се създадат от държавата, за да стане настина престижна тази професия.

"Дайте права и самочувствие на учителите, защитете ги!", настоя Николай Милчев.