След тричасова среща синдикатите и кабинетът постигнаха съгласие за споразумение, което ще бъде разпратено до синдикалните централи по региони за съгласуване и най-вероятно в понеделник ще бъде подписано.

Това означава, че в понеделник стачката ще бъде прекратена, а от вторник децата ще бъдат в класните стаи, както изрази надеждата си министър Вълчев.

След преговорите министър Вълчев обяви, че правителството е поело ангажимент в бюджета за 2008 година да бъдат предвидени 470 милиона лева повече за образование отколкото за тази година.

Освен това е постигната договореност от 1 ноември тази година средната брутна заплата на педагогическия персонал да стане 524 лв., а за непедагогическия - 283 лв. Към 1 юли 2008 година средната брутна заплата за педагогическия персонал да бъде 650 лв и пропорционално да бъдат увеличени заплатите за непедагогическия персонал.

В споразумението влиза и текст за частните уроци, според който се изисква подаване на декларации при директорите. Председателят на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев изтъкна, че проектоспоразумението се дава възможност на училищата от реализирани икономии да се прави допълнително материално стимулиране.

Лидерът на КНСБ Желязко Христов каза, че очаква в понеделник до обяд да има определен мандат на учителството за подписване на споразумението. Той каза още, че е постигнато съгласие и за публичен контрол на делегираните бюджети. Христов изтъкна още, че трябва да задейства външната оценка, което е част от реформите, които трябва да се случат.

Стачката донесе и плюсове, и минуси, както е при всеки голям национален конфликт, коментира лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев. По думите му учителската стачка отключи дебата за реформите не само в образованието, а във всички сектори и държавната администрация, и бюджетния сектор. „Вярвам, че стачката ще е поука за управляващите, че България е тръгнала по нов път, че има гражданско общество, което доказа, че трябва да се съобразяват с него", каза Тренчев.

До работния проект на споразумението се стигна след много преговори и срещи - 4-ри пъти с президента, два пъти с премиера. „Към преговорите към този момент не са се присъединили само Светият синод и главният мюфтия. Да се надяваме, че сега учителите ще кажат думата си", изтъкна Тренчев.

Настоящите преговори станаха факт, след като по-рано днес премиерът Сергей Станишев проведе двучасова среща с лидерите на синдикатите, министрите Даниел Вълчев и Пламен Орешарски.
Преди това президентът Първанов с остър тон заяви, че днес трябва да бъде постигнато решаване на кризата.

Припомняме, преди два дни страните се обединиха около сумата 88 лева, която бе отхвърлена вчера от министрите, което и доведе до разрив в преговорите.

Тази среща показа най-сетне готовност от отсрещната страна това страдание да спре", коментира президентът на КНСБ Желязко Христов на излизане от Дондуков 1 и допълни, че най-сетне днес ще се направи опит да се финализира текст за стачно споразумение.

И двамата министри изразиха надежда, че до няколко часа ще е ясно, има ли ново споразумение, което да бъде подписвано.

„Много пъти се приближавахме до споразумеине, нека изчакаме още няколко часа", каза министър Орешарски.

Разчитам, че наистина до няколко часа ще имаме общ документ, в който да са отразени възгледите и на двете страни, допълни образователният министър.
Даниел Вълчев не посочи конкретна сума, която да бъде дадена на учителите от 1 ноември и коменитра: „Склонни сме да вървим към приближаване на позициите. Какво ще се получи в  крайна сметка, ще видим след малко."

Припомняме, на сутрешния брифинг в централата на "Подкрепа" синдикатите бяха категорични, че няма да отстъпятот искането си за 20 процента увеличение от ноември.