Държавните зрелостни изпити тази година ще се провеждат на модули, като всеки от модулите ще бъде с различна продължителност в зависимост от предмета, по който се провежда изпитът, припомнят от Министерство на образованието.

Държавните зрелостни изпити по български език и литература, френски език, немски език, руски език, испански език, италиански език, история и цивилизация и философския цикъл ще се проведат в три модула. Първите два ще бъдат по 60 минути, а третият - 120 минути.

Матурите по английски език и география и икономика също ще се проведат в три модула, но при тези предмети първият модул ще продължава 60 минути, а следващите два - по 90 минути.

ДЗИ по химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование и физика и астрономия ще бъдат в два модула, като първият ще бъде 90 минути, а вторият - 150 минути.

Вчера стана ясно, че на ДЗИ по български език и литератрура ще се явят 52 533 дванадесетокласници, а на втората задъжителна матура - 53 340 души. Най-желаният предмет за втората матура е биология и здравно образование. Тази година за първи път има повече ученици, желаещи да карат матура по англисйки език, отколкото по география и икономика.

Абитуриентите уверени в знанията си по английски език

Абитуриентите уверени в знанията си по английски език

Английският език е по-желан от географията за втора матура

Методът за провеждане на зрелостните изпити на модули беше приложен за първи път през септемврийската сесия на миналата учебна година. Нововъведението е, че изпитът се разделя на няколко части. След изтичането на определеното време, зрелостниците ще запечатват в плик материалите по дадения модул и няма да имат възможност да се връщат и да работят отново върху него.

Общата продължителност на модулите ще бъде 4 астрономически часа, като за учениците със образователни потребности са предвидени допълнително 2 астрономически часа.

От МОН съобщиха, че тази година няма да има промени в учебно-изпитните програми. Учениците ще трябва да отговарят на въпроси с избираем и свободен отговор, като по предметите български език и литература, чужд език, история, география, философия от тях се изисква и създаването на текст, а по математика ще се решават задачи. Оценяването също ще е стандартно - максималният резултат е 100 точки.

До 18 май всички, които са подали заявление за полагане на ДЗИ, ще получат служебна бележка с информация за училищата, в които ще полага съответните изпити. Изпитът по български език и литература ще се проведе на 19 май 2017 г., а втората матура на 22 май. Третата матура ще се проведе от 26 май до 2 юни по график, който ще бъде обявен допълнително.

Матурите ще се проведат от 20 май до 4 юни, а резултатите ще се обявят до 9 юни.

От МОН подсещат, че на сайта на министерството са публикувани изпитни материали по всички учебни предмети, които вече са разделени на модули с определена продължителност. В сайта на МОН зрелостниците могат да намерят и списъци на университетите и специалностите, за които може да се кандидатства с оценките от матурите.