Две деца настояват България да продължи да има своя космическа програма. Това стана ясно от тяхно писмо до президента Румен Радев.

Те смятат, че българското образование има нужда от радикални промени. "Надяваме се да вземете написаното под внимание и да се замислите, защото ние се събудихме. С вашата или без вашата помощ ние ще успеем, не ни е страх и имаме всичките сили, но Вие ще изгубите най-ценното си - идващото поколение! България ще има не трети, а четвърти и дори пети космонавт! дайте ни само още 10 години", пишат децата и призовават да се поставят срокове.

Децата са Татяна Иванова и Георги Кацаров. Те са участвали в учебно-тренировъчния космически лагер по модел на NASA - Space Camp Turkey в гр. Измир. На космическия лагер Татяна е наградена с медал "Outstanding camper", отличена измежду над 100 деца от цял свят. Тя премина и през Space Camp USA в Хънтсвил, Алабама, САЩ, където беше отличена и с "Academy wings", значка, която връчват само на най-изявените лагерници.

През 2018 г. Георги бе обявен за "Детски представител на омбудсмана на град Пловдив", а Татяна спечели наградата "Млад творец" на град Добрич за създаване на положителна нагласа сред младите.

Двамата искат да имат научна кариера, на в малките градове няма школи по физика, астрономия, космонавтика, няма абсолютно никаква възможност за развитие, пишат децата.

Те питат защо България не е пълноправен член на Европейската Космическа Агенция и привеждат свои доводи защо е важно това членство

"Европейската космическа агенция има 22 пълноправни държави членки, но тъй като България не е такава, ние не можем да имаме трети български космонавт и нашето космическо пътуване е затихнало от 1988 г.

Нямаме правото да кандидатстваме за стипендия за европейския космически лагер в Норвегия. Ако България има космонавт, той ще работи за чужда космическа агенция, чрез чуждо гражданство и очевидно няма да има подкрепата на държавата си", пишат Татяна и Георги.

Те недоумяват защо в българските учебници няма информация за двамата български космонавти Георги Иванов и Александър Александров. Днешните учениците не са чували за авиаторите и авиоинеженери Асен Йорданов, Виден Табаков, Таня Иванова.

Двете деца сравняват осведемеността на своите връстници в България и на децата от другите страни, които знаят за успехите на държавата си.

"Имат чувство за принадлежност, имат по-съвременен подход на преподаване и най-вече мотивирани са да надминат всичко, което е сторено до момента в страната им", пишат двете българчета и продължават с въпросите:

"Как се очаква да напреднем след като дори не знаем, че сме имали участие в космическа програма? Как се очаква да продължим образованието си в родината си след като няма развитие? А най-тъжната част е, че можем и имаме възможността, но лидерите, избрани от нашите родители, поставят други свои нужди на преден план", гласи писмото на Татяня и Георги.

"Ние, децата на България, копнеем до края на 2021 г. страната ни да е станала пълноправен член на Европейската Космическа Агенция, а до 2025 г. вече да имаме трети излетял космонавт. Може да звучи невъзможно, че и смешно даже, но ние сме готови да се борим за нашето място в космоса", пишат Татяна Иванова и Георги Кацаров,