Eднократна помощ в размер на 300 лева ще получат украинските студенти и докторанти от българска народност, които следват във висши училища в нашата страна. Решението е на правителството, информират от Националното представителство на студентските съвети в Република България (НПСС), които са инициатори на помощта.

Става дума за над 1000 украински граждани, обучавани в български университети. Заради войната и усложнената международна обстановка те не могат да бъдат подпомагани от своите близки и семейства в Украйна.

Изплатиха над 7 млн. лв. на хотелиери, настанили украински бежанци

Изплатиха над 7 млн. лв. на хотелиери, настанили украински бежанци

Това съобщи Министерството на туризма

Парите ще бъдат преведени на висшите училища съобразно броя на украинските студенти и докторанти с български произход, обучавани в тях.

Най-много - 183 студенти, се обучават в СУ "Св. Климент Охридски". В Икономическия университет във Варна те са 153, а в ПУ "Паисий Хилендарски" - 131.

Десетки университети подпомогнаха украинските студенти, които се обучават в България, като вече отпуснаха финансова помощ в размер от 300 лв. и опростиха задължителния наем за студентско общежитие.

НСИ: 220 хиляди студенти са се записали за учебната 2021/22 г.

НСИ: 220 хиляди студенти са се записали за учебната 2021/22 г.

Чуждестранните студенти са 17.6 хиляди