От Европейската комисия (ЕК) в писмо до министъра на образованието Галин Цоков са поискали разяснения относно приетите поправки в Закона за училищното образование, с които се забранява ЛГБТ пропагандата в училищата, съобщава БНТ.

Даден е срок от две седмици.

От просветното министерство припомниха обаче, че не те са вносители на промените.

ИТН искат още промени в Закона за предучилищното и училищното образование

ИТН искат още промени в Закона за предучилищното и училищното образование

За да не може да се говори за смяна на пола на младежите под 18 години

Припомняме, че президентът Румен Радев не наложи вето върху промените .

Държавният глава е изразил отношението си към промените в Закона за предучилищното и училищното образование с подписването на указ за неговото обнародване, отбелязаха на 16 август от прессекретариата на държавния глава по повод отправените въпроси за това какво отношение ще вземе президентът Румен Радев относно гласуваните от Народното събрание законови промени.

В текста за изменението се дава и определение за "нетрадиционна сексуална ориентация" - "различно от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващане за емоционално, романтично, сексуално или чувствено привличане между лица от противоположни полове".

Над 7000 граждани и 76 неправителствени организации поискаха президентът да наложи вето на измененията в Закона за предучилищното и училищното образование.

Протест срещу приетия закон за забрана на пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата

Протест срещу приетия закон за забрана на пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата

Законът приличал на мерките, предприети в Русия от Владимир Путин

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти също призова държавния глава да не позволява обнародване на промените.

В момента подобен закон има само в Унгария.