Парламентът да приеме стратегията за развитие на научните изследвания до края на юли, очаква министърът на образованието и науката Сергей Игнатов.
Той изрази това си становище при откриването на кръгла маса на тема „Модернизация на науката и висшето образование", която се провежда в Арбанаси, информира Дарик.

Стратегията вече е приета от Министерски съвет и е внесена в Народното събрание. Тя е подготвена в съавторство с министерствата на финансите и икономиките, посочи министър Игнатов.

Целта й е да привлече частен капитал в науката, за да се постигне съотношението едно към три между държавни и частни средства.

Стратегията за научни изследвания има и екшън план, по който да бъдат върнати в България доказани учени, утвърдени в чужбина, както и да бъдат задържани тук млади учени, добави Игнатов.

Според министъра на образованието България може бързо да постигне успехи в няколко направления и те ще се финансират приоритетно.

Това е сферата на енергетиката, сферата на производство на храни, на информационните технологии, производството на нови материали, културно-историческото наследство и преди всичко археологията, медицината, изброи просветният министър и изтъкна - вложенията в тази област се възвръщат многократно. Един от хитовете в световната наука е производството на резервни части за човешко тяло, допълни просветният министър.

По предложение на Министерството на икономиката до края на годината трябва да бъдат изградени три технопарка, в които да бъдат събрани учени, студенти и представители на бизнеса, които да работят съвместно, съобщи още Сергей Игнатов.