Евродепутати призоваха британското правителство да преразгледа своята политика относно увеличението на таксите за студенти от ЕС след Брекзит. Един от тях е и българският представител на ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, съобщиха от пресслужбата на евродепутата.

Във Великобритания към момента се обучават около 6000 български студенти.

"Да си тръгваме": Великобритания с блиц кампания за окончателно скъсване с ЕС

"Да си тръгваме": Великобритания с блиц кампания за окончателно скъсване с ЕС

Ново начало на Великобритания: Да си тръгваме

"Ако това решение бъде прието, на студентите от ЕС, от Европейското икономическо пространство и Швейцария могат да бъдат наложени годишни такси за обучение между 10 000 и 38 000 британски лири, без да имат право на достъп до студентски заеми", се изтъква в писмото до министър Мишел Донелан, който отговаря за университетите във Великобритания.

Авторите на писмото са категорични, че тази политика ще бъде в ущърб и на двете страни. "Решението ще повлияе на възможността на студентите от ЕС да учат във Великобритания, което ще навреди и на самите британски университети", предупреждават инициаторите на писмото.

Според тях променените такси са ярък пример за негативните последици от Брекзит.

Настояваме Великобритания да преразгледа решението си, защото отстояваме позицията, че пред образованието в Европа не трябва да има бариери", коментира Емил Радев.

Според българския евродепутат увеличените такси вероятно ще откажат мнозина желаещи да учат в университетите в Обединеното кралство.

В изявлението си пред Камарата на лордовете в края на миналия месец Мишел Донелан заяви, че студентите от ЕС, ЕИП и Швейцария вече няма да имат право на статут и такса, с каквито се ползват местните учащи във висшите учебни заведения.

Това е позицията на кабинета на Борис Джонсън. Ресорният министърът уточни, че промяната ще се отрази и на условията за получаване на студентски заеми. Новите правила, които се предвижда да влязат в сила след учебната 2020/2021 г., ще обхванат и финансирането за допълнително образование и квалификация.

Реформата няма да засегне гражданите, които живеят във Великобритания и Северна Ирландия - тяхното право на обучение и достъп до обезщетения и услуги ще бъде запазено на реципрочна основа.