Министърът на образованието и науката Анелия Клисарова изпрати писмо до председателя на ЦИК Ивилина Алексиева с въпроси, свързани с честването на 24 май и провеждането на избори за Европейски парламент ден след това.

Клисарова заяви, че очаква становището от ЦИК дали организирането на традиционните тържества по случай Деня на българската писменост и култура, които ще съвпаднат с деня за размисъл, са в нарушение на забраната за предизборна агитация, предвидени в  Изборния кодекс.

Въпросът се отнася както до обичайното шествие в Центъра на София, към което освен преподаватели, учени и учащи се, ще се присъединят още президентът, министърът на образованието и столичният кмет.

Клисарова заяви, че очаква от ЦИК и отговор на въпроса, свързан със събирането на зрелостниците в училищните дворове преди абитуриентските балове на 24 и 25 май 2014 г.

„Изразявам надежда, че провеждането на изборите за Европейски парламент няма да наруши дългогодишната традиция за тържествено отбелязване на 24 май и да помрачи празника на хиляди български абитуриенти", написа в писмото си министър Клисарова.