Темата за промените в оценяването на ДЗИ и на НВО са свързани с цялостна концепция и визия за нов начин на оценяване. От позицията на служебен министър нямам правомощията да направя и да предложа промени, а те ще бъдат предложени и ще останат за редовното правителство. Това заяви служебният министър на образованието проф. Галин Цоков в отговор на въпрос дали ще има промени в матурите.

Той добави, че приемствеността в образованието дава своите резултати. При електронния формат на матурата зрелостниците трудно ще могат да препишат.

Разглеждат се различни възможности как ДЗИ и НВО да се провеждат на електронно устройство. От 2023 г. всички международни проучвания са на електронни варианти и формати. Ако осигурим поне тестът на ПИЗА да бъде в електронен вариант през 2025-2026 г. ще е голям успех за училищата, уточни проф. Цоков.

Той уточни, че трябва да има пробно прилагане на матурите на електронните устройства. Трябва да видим световните тенденции и опити, за да можем да ги приложим и у нас, надява се проф. Галин Цоков.

За външното оценяване след 10 клас и ако някои ученик пропусне изпита, проф. Цоков обясни, че всичко зависи от причините за самото пропускане. Ако има неотложна ситуация, ще има втора дата за явяване на конкретния ученик, ако преди това е бил в болница, карантиниран или е имал семейни проблеми. Външното оценяване е оценяване на образователната система, търсене на анализ какво са постигнали учениците и могат да бъдат изведени данните за слабостите или положителните резултати.

Матурите да са само на компютър, обмисля МОН

Матурите да са само на компютър, обмисля МОН

Много е важно децата да учат за живота