Ежедневен терор са принудени да търпят по-малките деца в училищен микробус в Ямболско. На това ги подлагат по-големите ученици, съобщава БиТиВи.

Микробусът транспортира децата от село Палаузово до град Стралджа. Пътуването трае 20 минути. Никой обаче не гарантирал сигурността на децата.

Майката на две от потърпевшите деца – Керанка Стоянова, споделя, че непрекъснато ставала свидетел на агресия. Ставали и кражби. Синът й дори се е връщал без маратонки и карта на телефона.

Майката на петокласника в СОУ „П. Яворов” Иван Ганчев твърди, че към сина й също била проявена агресия, дори бил бит. В кошмар се бил превърнал пътят до училище и обратно. Майката твърди, че детето се връщало цялото в храчки и пита нормално ли е да му викат гей. Самото момче споделя, че всеки ден го удрят с юмруци по главата.

Свидетели на побоя ставали всички деца. Онези, които също са удряни, не смеели да се намесят.

Помощник-директорът на училището Стоян Георгиев обяснява, че побойниците са добре познати на ръководството. Те били роднини, като с едно от момчетата се занимавал обществен възпитател. Когато им се направи забележка за поведението, родителите им реагирали остро.

По думите на Георгиев родителите на побойниците били абдикирали от отговорност. Мерки в момента не можели да се вземат, без да бъдат направени допълнителни разходи. Училището обаче нямало как да ги възстанови.

Заради побоите в микробуса са инсталирани камери. Шофьорът Николай Моллов обяснява, че често трябва да спира превозното средство, за да въдворява ред.

Родителите на тормозените деца настояват в микробуса да пътува и възпитател. Георгиев обясни, че бюджетът не позволява това. Освен това 11 от 13-те възпитатели били за Ямбол. Последният автобус бил в 17.00 часа и ако някой възпитал придружи учениците, няма да може да се върне до 17.00 часа.

Побойниците нямало да бъдат наказвани.