Учителите ще бъдат инструктирани да сигнализират медицинско лице при всеки инцидент с посягане на дете. Това е част от спешните мерки на Министерство на образованието и науката (МОН) за справяне с агресията в училище. Това обяви служебният министър на образованието и науката Николай Денков след среща с представителите на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Припомняме, че до обсъждането на спешни мерки се стигна след трагичен инцидент, при който 11-годишна ученичка загина. Момиченцето пострада по време на игра в столичното 52-во училище в кв. "Бояна". Резултатите за точната причина за смъртта на детето ще стана ясно най-рано следващия понеделник.

Дете почина след ритник в корема от съученик

Дете почина след ритник в корема от съученик

Ударът е причинил спукване на черния дроб

Учителите ще трябва да сигнализират медицинско лице, независимо дали то ще е в училището или ще бъде личният лекар на детето. Според Денков така грижата и решението как да се действа, ще бъде прехвърлена върху компетентно лице.

Сред спешните мерки са и квалификация на учителите с лекции и семинари. Друг акцент в мерките е видеонаблюдението.

МОН обмисля още и санкции на родителите, които не помагат на учителите. Мярката включва и други министерства, така че темата предстои да се обсъжда. Санкциите ще бъдат обсъждани със социалното министерство. Сред тях евентуално ще бъдат намаляването на детски и налагането на глоби.

МОН търси начини за намаляване на агресията в училище

МОН търси начини за намаляване на агресията в училище

Министърът призова родители и учители да се обединят

Денков представи данните за страната. Приблизително 390 са психолозите и 692 педагогическите съветници за 2470 училища. Броят им е крайно недостатъчен. Трябва да се разгърне системата за психолози и педагогически съветници, смята Николай Денков.

"Желателно в едно средно голямо училище да има поне един психолог и във всеки регион да има поне по две-три мобилни групи, за да може да се реагира при кризисна ситуация", каза още той.

14000 лв. на кабинет искат от Сдружението на личните лекари за училищата

14000 лв. на кабинет искат от Сдружението на личните лекари за училищата

Лекарите искат ясни правила за работа в учебните заведения

156 училища от 2473 в страната са без медицинско обслужване. 52 училища имат лекар на пълен щат, 55 са с лекар на непълен щат, 294 - с фелдшер на пълен щат, 158 са родните школа с фелдшер на половин щат. 923 училища имат медицинска сестра на пълен щат, 664 са с медицинска сестра на половин щат. Медицинско обслужване от амбулатория за медицинска помощ имат 370 училища.

Срещата днес с представители на НСОРБ е предварителна. Предстои утре да се проведе среща с всички институции, имащи отношение към проявите на детска агресия.