Учители и родители трябва да се обединят срещу агресията у децата, за да има положителен резултат. Това заяви в Пловдив служебният министър на образованието проф. Николай Денков по повод трагичния инцидент с 11-годишната Габи в столичното 52 ОУ "Цанко Церковски". Той изрази съболезнования и съчувствие към родителите и близките на починалата в петък четвъртокласничка, съобщават от министерството.

Припомняме, че ученичката почина в петък, след като бе ритната от съученик в корема. Още в петък е започнало разследване. Каква точно е причината за смъртта на детето ще стане ясно най-рано следващия понеделник. Експертите няма да са готови със заключенията си преди това.

Дете почина след ритник в корема от съученик

Дете почина след ритник в корема от съученик

Ударът е причинил спукване на черния дроб

Николай Денков коментира, че е имало една интересна идея - родителите веднъж на няколко месеца да могат да влизат в час. Така те реално щели да преценяват каква е отговорността им за справяне с агресията. По думите на министъра родителите трябва да изградят у децата си нагласата, че насилието е напълно неприемливо.

В момента се прави преглед на всички наредби на просветното министерство за намаляване на агресията в училище. Денков смята, че механизмите в системата са подредени добре, но учителите нямат силата да изпълняват всички изискващи се от тях действия. Според министъра учителите имат нужда от по-сериозна професионална подкрепа за превенция на агресията в училищата. На първо място трябва да се осигурят повече ресурси за психолози и преподаватели, които да работят с проблемните деца. Ключово важна е също помощта на родителите. Изключително важна е тяхната реакция при проблемни казуси, убеден е Николай Денков.

 Най-рано след седмица става ясно от какво е починала ученичката

Най-рано след седмица става ясно от какво е починала ученичката

Експертите няма да са готови със заключението преди това

По мнението му преподавателите трябва да бъдат защитени от техния натиск, за да изпълняват ангажиментите си качествено. Необходими са ефективни санкции срещу родителите, които си позволяват подобни действия.

Министърът утре ще разговоря с Националното сдружение на общините. Той ще се срещне и с представители на Министерството на труда и социалната политика, Министерство на вътрешните работи, Агенцията за закрила на детето и други институции. Ще се търсят възможни решения за намаляване на агресията в училище.

Денков ще разговаря и със здравния министър проф. Илко Семерджиев във връзка с медицинското обслужване в учебните заведения. Той обясни, че няма как от днес за утре да се появят лекари и медицински сестри във всяко училище при условията, в които се намират образователната и здравната система в момента.

Николай Денков припомни, че е разпоредена проверка в 52 ОУ "Цанко Церковски".

Проверяват дали директорката на Матев го е прикрила за убийството в Борисовата градина

Проверяват дали директорката на Матев го е прикрила за убийството в Борисовата градина

Заплашват я до 5 години затвор

Министърът коментира и случая с директорката на частната гимназия "Езиков свят" Василка Николова. Той е категоричен, че тази директорка няма място в образователната система. Николай Денков подчерта, че не може да се прикрива убийство и в никакъв случай подобен тип поведение не може да се толерира.

Тъй като в случая става въпрос за частно училище, просветното министерство няма право да предприема действия от отстраняването на Николова.