Националният инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система сигнализира кметството и ресорния кмет г-н Чобанов да се обърне внимание на пропуски след извършени проверки в детски градини в Столична община. Според комитета дирекция "Образование" не върши работата си пълноценно.

От НПО-то изискват протоколите от проверките на бившия директор на ДГ №164 Мариана Иванова и на настоящия директор на ДГ №161 Таня Иванова и ги сравняват.

От комитета подчертават за пореден път, че в няколко детски градини в Столична община са направени много по-сериозни нарушения отколкото са били нарушенията на директора на ДГ №164 Мариана Иванова, но не са приложени съответните наказания и уволнения не е имало.

От сдружението настояват за наказания и отхвърлят двойните стандарти в действията и наказанията на контролните органи спрямо всички директори на детски ясли и градини.

Припомняме, че миналия месец организаторите на комитета алармираха за хиляди деца приети неправомерно в детски ясли и градини и за подадени сигнали до прокуратурата и столичния кмет Йорданка Фандъкова.

От Инициативния комитет поясниха тогава, че от приетите общо 7797 деца по критерий "Хронично заболяване", над 50% са приети неправомерно, без да имат право на това. Общо 4057 над разрешената от закона бройка са приети, без да имат право на това.

Миналата седмица от инициативния комитет поискаха и оставките на директорът на Дирекция "Образование" - Мария Минчева, гл. експерт към Дирекция "Образование" - Ирена Николова, както и директорите на детските градини, които са с най-много нарушения.