Общото събрание на Съюза на българските художници се обръща с въпрос към образователния министър Меглена Кунева защо е спрян приемът в специалност „Изящни изкуства – скулптура“ по Програмата за оптимизация на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Програмата е приета като постановление на Министерския съвет.

Припомняме, преди няколко месеца беше приета програма за оптимизация на разходите в университета, заради сериозни финансови проблеми.

Според художниците това би ликвидирало напълно специалността, а тя е една от най-старите и основополагащи в университета, дала е много за развитието на съвременната българска скулптура и за формиране на нейния облик. Учебната дейност е уникална и с това, че се провежда в единствената за страната сграда проектирана за едно съвременно и перспективно обучение по скулптура в по-ново време.

Преподавателският състав в миналото и сега, в по-голямата си част хабилитирани лица, се състои от едни от най-ярките и изявени представители на българската скулптура от различни поколения: проф. Михаил Кац, проф. Величко Минеков, проф. Ненко Маров, Панайот Димитров, Атанас Миндов, проф. Кирил Мескин, проф. Константин Денев, проф. Стефан Лютаков, проф. Милан Андреев, доц. Георги Минчев и други. 

Трябва да се спре оздравяването на лошо управлявани висши учебни заведения чрез закриване или неглижиране на учебни структура и специалности по изкуствата с доказан принос и традиции, да за има къде и малкото останали талантливи деца в България да изграждат и да развиват таланта си“, се посочва в обръщението до МОН в декларацията, гласувана единодушно в Събранието на СБХ.