Трябва да има и морков, и тояга. Това заяви пред Нова телевизия министърът на образованието Красимир Вълчев по повод децата, които не ходят на училище. След 15 октомври ще имат данни за тези деца.

Той не изключва и наказателна мярка за родителите, чийто деца не посещават училище. "Първо трябва да убедим родителите, тогава да въведем и санкцията. Като крайна мярка трябва да имаме и наказателна отговорност", каза Красимир Вълчев.

90% от пешеходните пътеки край столичните училища са обновени

90% от пешеходните пътеки край столичните училища са обновени

Искат фирмата, ремонтирала "Шипченски проход" да преасфалтира настилката

Директорите ще могат да правят предложение до социалния работник социалната помощ да се дава като дрехи и обувки, обясни министърът.

Все по-малък е дела на децата, които не посещават училище по социални причини, основният проблем е културният - бабата и майката не са ходили на училище. От раждането си детето гледа раждания, сватби, сонети и накрая се жени, обясни Вълчев основната част от причините за ранното отпадане от училище.

18% от шестокласниците признават за трудности с българския език

18% от шестокласниците признават за трудности с българския език

А 45% са готови да избягат от час при първа възможност

На въпрос: "Как 206 хил. деца не ходят на училище", образователният министър поясни, че засичат информацията с ГРАО. "За съжаление децата от уязвими групи голям процент не посещават детска градина. През т.г. част от отпадналите са се записали", каза Вълчев.

Вълчев спира черно-белите учебници

Вълчев спира черно-белите учебници

Били образователна дискриминация

Той не смята, че черно-белите учебници ще отпаднат. Те са по-евтини, учебниците ги избират не родителите, а учителите. Учителите това лято бяха избрали с различни кодове учебниците, поясни образователният министър.

Тази реакция се получи заради неуместна реклама от издателствата. Занапред ще има черно-бели учебници, ще бъдат утвърждавани. Имаме възможност за избори.

Задачата на образователната система не е да затвърждава тези неравенства, а да осигурва възможност на децата да преминат от един социален статус към друг.

Децата трябва да изучат определени дисциплини, да придобият определени ключови компетентности. Трябва да го направим по-интересно, с повече интерактивни методи, каза образователния министър в коментар на изследване сред шестокласници.

7 семейства от Павликени не искат децата им да учат - нямало нужда

7 семейства от Павликени не искат децата им да учат - нямало нужда

Всеки трети първокласник в община Павликени е в чужбина със семейството си

За пръв път т.г. ще има по-интерактивни учебници, дигитализирани, с изключение на два езика. Различни варианти има, обясни той. Догодина сигурно ще направим програма за дигитално-образователни материали, каза Красимир Вълчев.

На въпрос защо 1/5 от местата за студенти в Софийския университет "Климент Охридски" останаха свободни, министърът на образованието обясни, че масовизацията на висше образование е била през 203/14 година. Софийският университет има увеличение на приема, то е единственото висше училище, което може да увеличава броя на студентите по право.

Може би около 10 млн. лева годишно да струва годишно предоставянето на учебници за учениците до завършване на средното образование. Относно учителските заплати, той обясни, че сега заплащането става 760 лева, към което ще има и допълнителни възнаграждения. Очакването е за чисто 900 лева месечно за някои учители, което се случва за пръв път.