Около 90% от пешеходните пътеки край училищата и детските градини в София са обновени. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която се включи в кампанията: "Убий скоростта, спаси дете", посветена на безопасността на децата и първия учебен ден.

Кампанията започна със символично боядисване на пешеходни пътеки на ул. "Ген. Йосиф Гурко" и "Дякон Игнатий".

Столичният кмет посочи, че заради промяната в настилката и заповедта на министерството на културата се е наложило този ремонт да е по-дълъг. Фандъкова каза, че при проверка на бул. "Шипченски проход" и бул. "Асен Йорданов" вчера е заявила, че на фирмата-изпълнител ще бъдат наложени санкции заради некачествено положен асфалт.

До този момент няма да бъдат платени извършени дейности на стойност 553 хил. лева. Няма да платим, докато не преасфалтират, каза Йорданка Фандъкова и уточни, че отделно санкцията по договор до този момент е 130 хил. лева.

Фандъкова призова всички шофьори да бъдат внимателни на 15 септември. За първия учебен ден ще бъде отворен участъка от ул. "Сердика" до ул. "Георги Раковски" и от ул. "Кракра" до бул. "Васил Левски". Затворен ще бъде участъка от ул. "Раковски" до бул. "Васил Левски".

Столичният кмет призова за търпение и увери, че до края на месец октомври проектът ще бъде завършен.