Все още не е ясно дали ще има грипна ваканция в засегнатите от грипната епидемия райони в страната. Най-вероятно там, където има такава епидемия ще се наложи децата да не ходят някой и друг ден на училище.

Това заяви образователният министър Сергей Игнатов след откриването на новоизградено Наблюдавано жилище за млади хора, напускащи социалните институции.

Игнатов поясни, че тази вечер ще имат обобщаващи данни от цялата страна и едва тогава ще може да каже ще има ли принудителна ваканция за учениците или не.

Припомняме, вчера бе обявена грипна епидемия в Самоков, а днес и в Пазарджик. Предепидемични са стойностите на заболяването в Стара Загора, Софийска област и Хасково.

Министърът припомни и схемата, по която ще се навакса пропуснатото от принудителните ваканции - чрез компресиране на материала в училище, така че да няма претоварване на децата.

Нека обаче да видим как ще се развие епидемията и тогава ще решим как ще процедираме, добави още той.

Игнатов допусна, предвид метеорологичните прогнози за обилни снеговалежи през следващите дни, че в някои училища или детски градини могат да възникнат проблеми.

„Училищата и детските градини са общо 4800. Не може да гарантираме, че ще разчистим точно пътя до училището. Нормално е някъде да има проблеми", коментира просветният министър.

По темата за намаляване отпуска на държавните служите той изрази пълната си подкрепа за това решение и разказа, че когато е поел министерския пост, след два мандата като ректор, е имал 280 дни неизползван отпуск.

Здравословно е да се почива по 10 дни на 6 месеца иначе се получават психически проблеми, пошегува се Игнатов.

По думите му в сферата на образованието и науката има натрупан отпуск през годините, но това е нормално, тъй като един учен постоянно работи.

За учителите, въпреки че те не са държавни служите, министърът обясни, че според него не трябва да им се намалява полагаемата почивка: „Те имат нужда от свободно време, за да се подготвят за тези уроци. Знаете много добре, че понякога за този един учебен час преподавателят може да се подготвя и 4 часа.