Нашата академия с право е недоволна, тъй като парите, които отделяме, стигат за заплати и дори се налага леко намаление.

Това заяви министърът на образованието Сергей Игнатов в 35-то СОУ „Добри Войников", където присъства на демонстрацията на рейтинговата система на висшите учебни заведения у нас.

Австрийската академия има решение на министър, с което се прекратява финансираното на голяма част  на институтите въобще и то такива със световна известност.
Така че кризата е в цяла Европа, допълни той и посочи, че България досега се справя с тази криза.

БАН опроверга Игнатов
Ръководството на БАН се обърна спешно към австрийската академия и получи отговор, който опровергава министър Игнатов. Точно обратното, "австрийската академия на науките се причислява към ключовите области, при които не само няма да има намаление, а ще има увеличение на бюджета" е казала Беатрис Карл - министър на образованието и науката на Австрия.

Запитан дали се обмисля вариант да се спре финансирането и на БАН, Игнатов заяви: Не обмисляме такъв вариант, тъкмо обратното.

В момента работи екип, който да извади на светло всички възможности за усвояване на средства по европроекти.

По време на демонстрацията на системата дванайсетокласници зададоха въпроси към министър Игнатов.

Ученик изтъкна фактът, че много български студенти искат да учат в чужбина.

В отговора си просветният министър се обърна към учениците с думите:

Вие сте представителите на едно щастливо поколение, което има право на избор. Имате отворени врати и мобилност, не съм привърженик на идеята да затворим вратите на държавата и да кажем стоп - всички остават да учат тук.

Лошото е, продължи той, че тези, които заминават да учат в чужбина, не виждат реализация у нас. България обаче става все по-привлекателна, убеден е просветният министър.

Пътувайте, защото така ще усвоите нови езици и ще донесете нова култура в България. Стремим се към отворена България. България се отвори скоро към света, ние искаме да няма чорбаджии, а да живеем в мобилна страна, каза още министърът на образованието.

Във връзка с рейтинговата система на българските вузове, Игнатов обясни, че това е едно от най-добрите неща, които са се случвали в българското образование.

Всеки според желанието на сърцето си, може да направи собствен избор.

Системата вкара българското висше образование в световната образователна среда, коментира той.

По думите му тя е за младите хора и всеки може да планира връзките, съобразно интересите си.

С една голяма завист към вашето поколение ви пожелавам на добър час, се обърна още към учениците Сергей Игнатов.  След тези думи на министъра системата беше демонстрирана пред ученици и родители в залата на училището.

Беше направена индивидуална класация със специалност архитектура, под индикатори с еднаква тежест, които се изразяват в проценти.

Индикаторите бяха престиж, учебен процес и реализиращия. Като явен лидер се открои Университет по архитектура и строителство.