Едно от най-големите ми съжаления е, че не се опитахме да съдим държавата. Това обяви в доклада си-равносметка ректорът на СУ проф. Иван Илчев.

Припомняме, днес ще бъде избран новият ръководител на Алма матер, след като Илчев заемаше високия пост цели два мандата.

Пред Общото събрание на ВУЗ-а той припомни, че само за последните четири години Софийският университет е получил над 12 млн. по-малко от държавата.
"Това надхвърля всичките ни дългове
и едно от нещата, за които съжалявам, е, че не се опитахме да съдим държавата, за да покажем, че задълженията не трябва да бъдат едностранни", заяви ректорът.

Той призна, че си е дал самоотвод от всички номинации за ръководни постове и категорично възнамерява да не участва повече в управлението на органите на Алма матер. По думите му изминалите 8 години са били не леки, не само за СУ, но и за цялото българско общество.

Обръщайки се назад във времето Илчев предположи, че сигурно единствено той от всички ректори на Алма матер, е трябвало за два мандата да работи с цели 6-ма министри на образованието, в условията на непрекъснато икономическа криза и нестабилност.

Професорът си припомни и студентските протести срещу правителството Орешарски като призна, че те са се превърнали във фарс, тъй като някои хора използвали чистите пориви на студентите за користни цели.

Илчев пресметна, че с намаляването на парите за висше образование през 2010 година с 20%, именно СУ е бил засегнат най-много, тъй като получавал от 1 до 3 млн.лв. по-малко годишно. Държавната субсидия едва покрива ½ от заплатите, изтъкна Илчев, като все пак припомни на преподавателите, че ако искат промяната да се случи, тя няма да дойде само отвън.

По думите на ректора за изминалите му два мандата заплатите на работещите в СУ са се увеличили с 90%, но въпреки това по покупателна способност те са 17 пъти по-ниски в сравнение със съседната Румъния.
В образователен аспект проф. Илчев отчете повече докторанти, но слаб интерес към специалностите, които се водят на чужди езици.

Илчев обеща високи премии за онези преподаватели, които предложат специалности на чужд език и които обаче съберат нужния брой студенти.

Системата на финансиране ни принуждава да приемаме младежи без достатъчно познания и способности и това дърпа назад всички, с горчивина призна Илчев, като все пак отбеляза, че към момента СУ „Климент Охридски" остава пръв сред българските вузове.

Ректорът отчете и това, че няма нито една закрита програма, дори и към нея да има малко интерес и въпреки, че все още много специалности се припокриват.

„Допускал съм грешки, но винаги интересите на СУ са били на първо място", увери Илчев препълнената аудитория и пожела на наследника си винаги да отстоява престижа на Алма матер и първото й място сред образователните институции.

Към края на деня се очаква с гласовете на Общото събрание на СУ да бъде избран новия ректор, който ще встъпи в 4-ри годишен мандат

Кандидатурите за поста са две: на проф. дфн Анастас Герджиков и на чл.-кор. проф. дхн Тони Спасов.

По-късно през деня Общото събрание на СУ избра за нов ректор проф. Анастас Герджиков.