„Забранените писатели” Георги Марков, Йосиф Петров, Петко Огойски и много други да влязат в българските училища, поискаха автори на христоматия по литература за 12 клас.

Това е дълг към нашата общественост, който имаме от 25 години - да съберем в една христоматия творби на онези български писатели, които не се преклониха пред комунистическата диктатура, за което заплатиха с години по затворите или дори с живота си, обяви в началото на представянето на книгата един от съставителите - социологът Васил Къдринов.

В представянето на христоматията участва и един от авторите в нея - писателят и поет Петко Огойски, автор на „Записки за българските страдания”, в които са описани историите на стотици неизвестни жертви на репресии по време на комунистическия режим.

Книгата включва творби на Георги Марков, Йосиф Петров, Петко Огойски, Димитър Инкьов, Трифон Кунев, Пенко Керемидчиев, Йордан Русков, Блага Димитрова, Мехмед Карахюсеинов, Коста Георгиев-Босяк, Атанас Райков, Радой Ралин, Герчо Джамбазов, Георги Заркин, Змей Горянин, Стефан Стамов и Яна Язова.

Тя е изготвена с финансовата подкрепа на Европейския парламент, Центъра за европейски изследвания „Вилфред Мартенс” и Фондация „Конрад Аденауер”.

Необходимостта от подобна христоматия, която Министерство на образованието да включи като учебно помагало за учениците от 12 клас, авторите оправдаха и с изследването, според което 51% от българските ученици не знаят как са загубили живота си хора като Никола Петков, Георги Марков или такива, които не свързват с нищо кариерата край Ловеч и други потресаващи факти от нашата история.

Най-добрият начин младите да разберат истината за тази епоха е чрез литературата, подчерта Къдринов. Не е вярно, че нямало хора, които да преподават тази история, обяви той - преподават я именно писателите, включени в христоматия чрез своите творби.

Авторите се заканиха, че ако МОН не одобри христоматията, те ще тръгнат из страната, за да я представят сами. Често се поставя въпроса - кой е българският Солженицин, посочи Къдринов. Няма един Солженицин, има десетки творци, изпълнили своя дълг по свой начин, посочи той.

„Слагаме това издание на масата, за да предизвикаме обществена дискусия. Нека се намери някой, който да каже, че някой от тези писатели не е бил честен и талантлив”, призова Къдринов и обясни, че в христоматията са включени и текстове на автори, които в началото на своя творчески път са имали едни възгледи, но с течение на времето са стигнали до истината за режима, като например Блага Димитров.

Христоматията е достъпна и в електронен формат, който може да бъде свален от тук