Учени ще изследват академичното плагиатство в нагласите на учени, студенти и създатели на научна политика в България. Това стана ясно от пресконференция на проф. Ирена Василева, която е ръководител на проекта.

Проектът се финансира от Фонд " Научни изследвания", а плагиатството тя нарече "чума на съвременната наука". В Словакия от 2010 имат база данни със софтуер за проверка за плагиатство, както обясни Василева. Всички научни трудове минават през тази система. Тя поясни, че в следствие на това значително е намаляло плагиатството.

Във Великобритания всеки ред, написан от студент минава през подобен софтуер. Там се подписва декларация, че няма плагиатство. Ако такова се установи, следват санкции като може да се стигне до изключване на студента. В Германия такъв софтуер се използва само при сериозно съмнение за плагиатство. Трима министри са си отишли от властта заради открито плагиатство в дисертациите им, включително и министърът на науката.

Мария Чанкова каза, че разбирането за понятието плагиатство не е еднозначно. Затова и проектът ще изследва що е то плагиатство, какви форми може да приема плагиатството. Ще се изготви списък с характеристики на плагиатството. Ще се гледат практики в български институции и как те търсят плагиатство.

Чанкова каза, че при студентите плагиатството е доста улеснено заради достъпа до Интернет. Ще се изследват нагласите на трите целеви групи на проекта към плагиатството.

Валентин Вълканов поясни, че в рамките на проекта ще се извършат и социологически проучвания. Ще се интервюират мениджъри в науката, учени, студенти и преподаватели. Ще се правят фокус групи и анкетни проучвания. Проучването ще се случи на малко по-късен етап от изследването.

Проектът е за три години на обща стойност 163 000 лева. Договорът с фонда е подписан в края на декември.

МОН въвежда специален софтуер, за да бори плагиатството

МОН въвежда специален софтуер, за да бори плагиатството

Той ще бъде предоставен за безплатно ползване от преподаватели, студенти и докторанти, НАЦИД и Комисията по академична етика