Показна акция за безопасно пресичане на улицата бе проведена в двора на столичното 119-то училище. Учениците бяха на симулативно пътно платно с пешеходна пътека, където имаше знак "Стоп" и "Дете на пътя".

Акцията е на Държавна агенция "Пътна безопасност" и бе насочена към учениците от първите класове на училището. Държавен инспектор Светослав Васев обясни на децата правилата за движение по пътищата, раздаде на всички светлоотразителни ленти и под формата на игра демонстрира опасна ситуация.

Директори още се борят с информационната система в училищата

Директори още се борят с информационната система в училищата

Една част от информацията е прехвърлена, но къде, каква е, никой не знае

Инициативата е по повод Седмица на безопасността и Европейски ден без жертви на пътя.

"От децата трябва да тръгне обучението за правилата пътищата чрез личен пример", обясни инспекторът. Той добави, че Държавната агенция има и други инициативи в други училища в София, но и в страната.

"Наближават мъглите, децата трябва да са със светлоотразителни елементи на пътя. Когато си тръгват към вкъщи да знаят кога е най-безопасният момент и да внимават", уточни Васев.

Монтираха система за пътна безопасност в автобуси на градския транспорт в София

Монтираха система за пътна безопасност в автобуси на градския транспорт в София

Тя включва сензори за засичане на пешеходци, велосипедисти и животни

Той призова да се прочете в училище, а и от другите граждани новата стратегия за движение по пътищата 2021-2023, която е с ясни правила и екшън план. В него се съдържа информация за координация между институциите, предложение за изграждане на щадяща инфраструктура, например мантинели, която може да спаси човешки живот, както и обучение през целия живот. Тя е публично достъпна на страницата на агенцията.

От инициатива "Отрази светлината", които участваха в инициативата, поясниха, че основната цел е да се обезопасят децата по пътищата с ярки дрехи, светлоотразители и други, особено сега в есенно-зимния сезон.