По повод отвореното писмо на БАН до премиера Бойко Борисов с въпроса дали му е предоставен списък със скъпи имоти на Академията, за да послужат като гаранция за кредитите, образователният министър бе категоричен, че няма такъв списък.

„Тези, които разпространяват такива слухове още не са доживели времето на Априлския пленум 1956 година - толкова бабешки звучат", коментира Игнатов в кулоарите на парламента.

Естествено, че няма списък. Естествено, че правителството не е тръгнало да взема кредити и естествено, че държавата не зависи от имотите на БАН", добави още той.

По думите му никой в този Министерски съвет не си е помисли, че БАН е агенция за недвижима собственост.

За законопроекта за БАН той поясни, че в него е записано, че всяка промяна в имотното състояние на БАН ще се решава от парламента.

Твърде много сме загрижени обаче за състоянието на българската наука и защо много учени са в неплатен отпуск", каза още просветният министър. Той изрази недоумение ако има неизплатени заплати в БАН и подчерта, че в петък на Академията са преведени 20 милиона лева целево и 3,5 милиона лева за Фонд „Работна заплата."

„Това означава, че могат и вътрешен заем да си вземат до следващия транш, ако кризата им е голяма", коментира Игнатов.

Той заяви, че никой няма да разформирова нищо в БАН и поясни, че в проектозакона се предвижда всеки институт да бъде с по-голяма автономия и да получава самостоятелен бюджет, а централното управление дали ще си остане, ще решат академиците.

„Централното управление няма да се финансира, но ако искат, да си го запазят", уточни Игнатов.

Той подчерта, че със собствеността ще се занимават председателят на БАН, неговите заместници и общото събрание на академиците и член-кореспондентите, като по всяка промяна в имотите ще се произнася парламентът.

Междувременно, депутатите приеха на първо четене трите законопроекта за академичния състав - на МС, на депутати от ГЕРБ и на депутати от БСП. Този закон се преправя наново, тъй като редица негови текстове бяха обявени за противоконституционни от Конституционния съд.