Помощ и подкрепа за реформата в образованието е поискала от фондация „Америка за България” министърът на образованието Меглена Кунева. Кунева е разговарял с Нанси Шилер, заместник-председател на Управителния съвет и действащ президент на организацията.

Образователният министър е запознала фондацията с проблемите в сектора – учителите нямат мотивация и подкрепа от обществото, предстои пенсионирането на 45 000 учители през следващите 10 години.

Кунева е уверила, че приоритет са учителите и тя иска те да бъдат издигнати отново сред най-престижните професии.

Според Меглена Кунева трябва да бъдат насочени публични и частни инвестиции към стимулирането на учителите и тяхната квалификация. По този начин ще се подобри качеството на българското образование.

Министър Кунева разясни и други аспекти от реформата в образованието, влизаща в сила от 1 август 2016 г.: новите стандарти, Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.
Тя постави също акцент и върху проблема с ромите, които напускат рано училищата и остават необразовани. Меглена Кунева и Нанси Шилер се разбраха да засилят сътрудничеството си в сектора.

Фондация „Америка за България“ е инвестирала близо 100 млн. долара в българското образование по различни програми през последните шест години. Фондацията работи със 783 училища в 260 града, достигнали са до 210 000 ученици, 7000 учители и 150 директори. Фондацията си партнира с български университети, училища, библиотеки, читалища. Финансирани са 125 образователни проекта и програми.