7,5 млн. лв. ще бъдат отделени за българските училища в чужбина за тази година. Това каза министърът на образованието и науката Меглена Кунева по време на годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина на тема: „Обучението по България – приоритет на държавата и на българските училища в чужбина”, организирана със съдействието на просветното министерство.

Конференцията събра български учители от различни краища за света, а форумът им се провежда за седма поредна година. Министър Кунева бе категорична, че най-напред трябва да се погледне голямата картина и да се знае какъв е ангажиментът и какво е отношението на държавата към всички деца, които са извън страната и които учат български.

„Ние имаме отчетлив дълг към нашите сънародници, България е толкова голяма колкото хора има и извън, и на нашата територия. Ангажиментът е категоричен. Тази година сме отделили 7,5 млн. лв. за българските училища в чужбина”, заяви министър Кунева.

По думите й именно българските училища зад граница са една от най-интензивните, най-силните и най-верните връзки за поддържане на много близък контакт с нашите сънародници. „Не вярвам в реформи и в политики, които не са подкрепени финансово. Така че за мен отделянето на повече средства за българските училища в чужбина, включително и по отношение на деца, които искат да продължат висшето си образование в България, летни лагери, това е нещо, на което аз ще продължа да обръщам много последователно внимание”, заяви просветният ни министър.

Относно искането на българските училища да имат възможност да полагат изпит по български език и литература като матура, което е оформено във вид на петиция до Европейската комисия, министър Кунева уточни, че всички въпроси, свързани с полагане на изпити, имат различен прочит в различните държави. Тя определи въпросът като технически, по който екипът й продължава да работи.

„Една е ситуацията в Австрия, друга във Великобритания. Ние мислим за всички училища, не само за тези, които са на територията на ЕС. Бих искала от тази среща да разберем от първо лице всичко това, което се случва в училищата”, заяви министър Кунева.

По време на срещата стана ясно, че петицията не е внесена в ЕК заради липсата на становища от двете водещи министерства - на образованието и на външните работи.

Според Кунева, за да бъдат разпознати българските училища в чужбина от повече българи, е необходима много голяма мотивация сред родителите. „Това означава,че те трябва да виждат перспективата си, свързана с България”, коментира още Кунева.

Относно въпроса с осигуряването на учебни помагала по български език Кунева се ангажира, че ако това се налага такива ще бъдат осигурени за децата. „Това е една от възможностите. Целта ни е навсякъде, където има българин, да бъде България. Повече от убедена съм, че това става през образование”, заяви просветният ни министър.