Служебният министър отказа да признае своята отговорност и допуснатите грешки в моделирането на Оперативна програма "Наука за интелигентен растеж". Тук има тотален отказ от отговорност.

Това каза ексминистърът на образованието Меглена Кунева в изявление по повод решението на проф. Николай Денков за спиране на обществената поръчка за избор на оценители за проектите, свързани с Центровете за върхови постижения и тези за компетентност.

Кунева предупреди, че е възможно ОЛАФ да ни проверява заради спряната обществена поръчка.

Денков в качеството на служебен министър напълно обърка публичната комуникация по темата, заяви Кунева. Бившият просветен министър не скри притеснението си от спирането на обществената поръчка, при условие, че тя е приключила и минала през ревизията на служебния кабинет, без забележка.

Меглена Кунева не скри и учудването си от смяната на подхода, който самият министър Денков е предложил, а именно за провеждане на обществена поръчка.

Припомняме, че за въпросните научни центрове по оперативната програма са предвидени 350 млн. лв., като 30% от тях трябва да бъдат усвоени до 2018 година.

МОН спря обществена поръчка за оценители на научни проекти

МОН спря обществена поръчка за оценители на научни проекти

Мотивът - липсата на информация за експертите оценители

Спирането на обществена поръчка бе мотивирано с липсата на информация за експертизата на въпросните оценители, представени от фирмите, които се явиха в процедурата по обществената поръчка. Проблемът щял да бъде решен от новото ръководство на МОН, като учените се явявали като физически лица пред координационното звено в Министерски съвет. Такава информация обаче фирмите, явяващи се в конкурса, не са длъжни да представят, защото е публична. Изискването е залегнало в Закона за обществените поръчки. Изискванията към оценителите са да имат в последните пет години поне три научни публикации с пет цитирания в списания с импакт фактор. Проверката става в научната база данни, за която страната ни има платен абонамент.

Меглена Кунева алармира, че оперативната програма "Наука за интелигентен растеж" е в изключителна опасност заради действията на служебния министър. Тя припомни, че Николай Денков е заместник-министърът, надживял трима министри. По думите й като такъв от първия до последния момент знае какво се случва с програмата и е работел в двойка със сегашния си шеф на кабинета Иван Модев, шеф на дирекция в мандата на Кунева.

Според нея изречението "Вижте какви неща заварих" може да си позволи всеки един от министрите в служебния кабинет, но не и той, който от началото е в Министерство на образованието. С този подход се уронва престижът на страната ни.

Меглена Кунева припомни, че именно проблемът с оценителите е една от причините да бъдат спрени ромските проекти. Тя предупреди, че срокът за кандидатстване изтича на 28-ми февруари. Тогава трябва да започне оценяването на проектите за изграждане на научните центрове.

Кунева обясни, че е възприела подхода, предложен от Денков за провеждане на обществена поръчка, защото по този начин фирмата поема логистиката и комуникацията и тя е гаранцията, че логистично ще се осигури надежден процес.

"Когато някой министър каже, че не се били явили най-добрите фирми, възниква въпросът дали няма предвид конкретна фирма", посочи Меглена Кунева. Министерски съвет каза, че тази обществена поръчка е перфектна, отбеляза още тя.

Меглена Кунева поиска Николай Денков да декларира публично защо го прави и попита: "Кое ще гарантира, че в конкурса ще участват достатъчно брой учени или някои ще бъдат стимулирани да участват в конкурса".

Според нея по този начин се отваря пътят на практики, пораждащи съмнения за корупция.

Кунева попита ако след конкурса не бъдат одобрени достатъчно учени, как ще бъде организиран процесът на оценяването и кой ще поеме отговорност, след като това ще стане ясно едва в средата на април.