Идеята на просветното министерство отсъствията по медицински причини на учениците да се извиняват с амбулаторен лист породи недоволство у личните лекари.

От Сдружението на общопрактикуващите лекари у нас са категорични, че исканата мярка представлява грубо нарушение на конфиденциалността и е незаконосъобразна.

Припомняме, че миналата седмица стана ясно, че занапред учениците няма да могат да извиняват отсъствията си от училище с извинителни бележки, написани от лекар или фалшифицирани. За да бъдат извинени направените отсъствия, трябва да бъде предоставен амбулаторен лист от посещение при джипито.

Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов обясни, че целта е да се спре фалшификацията на бележки, което често се правело от самите ученици.

От Сдружението на личните лекари изтъкват, че в амбулаторния лист се съдържа лична информация за здравето на пациента. До нея достъп трябвало да имат само болният, лекарят и определени институции, сред които не са училищните власти.

Секретарят на сдружението д-р Румен Алексов обясни, цитиран от Дарик, че върху амбулаторния лист има единствено лична здравна информация, която е написана на български език. Разнасяйки го на ръка, особено сред деца или в училище, имало опасност тази лична информация за попадне в нежелани очи. Това щяло да доведе до неприятни последици върху децата.

Джипитата смятат, че след обсъждане с всички заинтересовани страни може да се намерят по-ефективни решения на проблема с фалшифицирането на извинителните бележки.