Значителна част от мерките, които се вземат от МОН преди първия учебен ден, са преувеличени и ненужни. Това заяви пред БНР началникът на детското отделение в Инфекциозната болница в София доц. Атанас Мангъров.

По негови думи се случвало същото, както с КПП-тата и затварянето на парковете през зимата. Ще направим същите простотии, които направихме тогава, но този път ще е за сметка на нашите деца, предупреди той.

Доц. Мангъров посочи проста формула, за да се избегне притеснението и създаването на хаос - децата, които са болни, да не ходят на училище, а здравите деца да посещават спокойно учебните часове.

Проф. Кантарджиев очаква ваксина срещу COVID-19 през зимата или началото на 2021 г.

Проф. Кантарджиев очаква ваксина срещу COVID-19 през зимата или началото на 2021 г.

Той посъветва политиците да бъдат по-кратки в речите си днес

Той бе категоричен, че изолационните стаи в училищата няма да са ефикасни, защото преди да бъде изолирано детето в тях, то вече ще е било с другите деца в класната стая.

Пълна безсмислица било и в междучасието децата да се разхождат с маски, а в час да не носят такива.

По негови думи засега нямало статистически доказано проучване, което да твърди, че носенето на маски е от съществена полза. Още повече, когато те се използвали от некомпетентни, каквито са децата. Доказано е, че тези, които направят саморъчно направени маски, могат да се заразят три пъти повече от тези, които не носят маски, предупреди инфекционистът.

Вълчев: Затворените училища са по-опасни за децата от пандемията

Вълчев: Затворените училища са по-опасни за децата от пандемията

Учебната година започва присъствено

Той заяви, че "изследователската дейност" трябва да спре. Това обаче щяло да е трудно, защото "на всички се услади да вземат по 1 млн. лева на ден за тестове, които са си чиста печалба".

Мангъров изрази недоумение защо трябва да се харчи обществен ресурс за тестове. Един положителен тест ни струва 3000 лева, а често става дума за хора, на които нищо им няма, възропта той.

Инфекционистът подчерта, че погледнато в световен мащаб, страните, които през зимата са били най-строго затворени заради пандемията, сега чакат втора вълна, а тези, които са били с най-разхлабени мерки, сега отбелязват най-малко новозаразени и най-малко смъртни случаи.

Относно ваксините против COVID-19 той обясни, че въпросът не е в самото правене на ваксината, а в това, че тя трябва да бъде много добре клинично изпитана и за безопасност, и за ефективност.

По негови думи руската ваксина "Спутник 5" била недобре изпитана.