С ангажимент на институциите и на университетите у нас е възможно в някой от факултетите на Лисабонския университет да се изучава български език. Това каза вицепрезидентът Маргарита Попова, която откри Португалски културен и езиков център "Камойнш" при Посолството на Португалската република в София. Според нея, изучаването на езика е най-перспективната, разумна и добра политика, чрез която страните разширяват политическото и културното си влияние. Образованието, културата и духовността са сред най-важните задачи, които приоритетно трябва да развива и нашата страна, както това прави Португалия с откриването на Центъра "Камойнш" в нашата столица, коментира вицепрезидентът.

Маргарита Попова подчерта, че откриването на Португалския езиков и културен център е още една крачка по пътя на добрите българско-португалски отношения, съобщават от пресслужбата на президентството. Вицепрезидентът изтъкна приноса на президента на Института "Камойнш" проф. д-р Ана Паула Лабориню и на управляващия Посолството на Потугалската република у нас Луиш Фераш за реализацията на проекта. "Знаем как да строим мостове, а най-здравите от тях са мостовете на културата и на образованието, чрез изучаването на езика", каза Попова. Според нея, заслужава адмирации откриването на португалски център на образованието и културата именно в София, въпреки притесненията, породени от ограниченията на кризата.

Вицепрезидентът припомни и усилията на президентската институция за запазването на българските лекторати в чужбина и изрази надежда, където има възможност, да бъдат откривани повече центрове за преподаване и изучаване на български език в университети зад граница. "Българският език е богатство за Европейския съюз и трябва европейските народи да го изучават и да го познават", каза още Маргарита Попова.

„Португалският език е най-говореният език в Южното полукълбо, но всички езици са еднакво важни за нас. Затова се надявам, че в отговор на интереса към португалския език в България, можем да работим за откриването на център за изучаване на български език, например в Лисабонския университет", каза президентът на Института "Камойнш" проф. Ана Лабориню. Тя изрази надежда Центърът да се превърне в средище у нас не само на португалската култура, но и на културите на всички страни, в които се говори португалски език.

На церемонията в Посолството на Португалия в София присъстваха още посланикът на Бразилия в България, народни представители, писатели и културни дейци, ученици от езикови гимназии в София и страната.