България постигна очакван успех на първата Европейска младежка олимпиада по информатика, на която София бе домакин от 7 до 13 септември, съобщиха организаторите.

Мартин Копчев от Габрово си извоюва златен медал. Българските състезатели завоюваха още два сребърни и един бронзов медал. Вторият български отбор, който участва извън класирането, бе отличен с три сребърни и един бронзов медал. С това отново затвърдихме позицията си на водеща международна сила в състезателното програмиране.

На официална церемония бяха връчени 8 златни, 14 сребърни и 22 бронзови медала на млади състезатели по информатика от 22-те страни-членки на Съвета на Европа.

Освен златния медал на Мартин, сребърни медали от първото издание на eJOI завоюваха петима от българските участници: Константин Каменов от София и Захари Маринов от Плевен от първия български отбор и Марин Йорданов от Шумен, Добрин Башев от Габрово и Андон Тодоров от Благоевград от втория български отбор.

С бронзови медали от eJOI си тръгват Георги Петков от Варна от първия български отбор и Виктор Кожухаров от Русе от втория български отбор.

Първенец по брой точки и златен медалист от eJOI е Николоз Биркадзе от Грузия. Освен българският състезател Мартин Копчев, със злато бяха отличени още Крешимир Нежма от Хърватия, София Мелнюк от Украйна, Матей Минка от Румъния, и състезателите от отбора на Русия Егор Лифар и Александър Шековцов.

По време на церемонията стана ясно, че Русия ще бъде следващата страна домакин на eJOI. Именно на Русия принадлежи и най-доброто отборно представяне на приключилото първо издание на eJOI.