Повече места, отколкото ученици, отчитат от Регионалния инспекторат по образование (РИО)-София. Най-желаните паралелки тази година след седми клас са в 164 Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес”, с английски и испански език, както и в 22 СОУ „Г.С.Раковски” с чуждоезиков профил, Втора английска гимназия „Томас Джеферсън” с английски и немски език, както и български език и литература. Резултатите обяви директорът на Регионалния инспекторат в столицата Ваня Кастрева.

7036 ученици имат право да участват с класирането след седми клас, изтъкна тя. За всички ученици в София имало места в софийските училища. Обявени са места в 194 профилирани гимназии и в 98 професионални гимназии. 6568 са общо подадените заявления в 31 училища гнезда. От тях от РИО отбелязват, че 423 ученици са от страната. Най-желана паралелка е в испанската гимназия, която е пожелана 1906 пъти.

Излязоха резултатите от първото класиране на седмокласниците

Излязоха резултатите от първото класиране на седмокласниците

Неприетите автоматично участват във втория етап

217 желания е подала ученичка. Класирана е още на първото си желание в училище по изкуство. Кастрева подчерта, че не броят на желанията е важен за класирането, а добре обмислената подредба на желанията.

Националната търговско-банкова гимназия събира най-много желаещи в паралелката Банково дело с английски език. Най-желаната паралелка в Националната финансово-стопанска гимназия е по икономика и мениджмънт с английски език.

Кандидат-гимназистът с най-висок бал е приет в първото си желание в 91 Немска езикова гимназия „Проф. д-р Константин Гълъбов”. Издържалите изпити по БЕЛ и математика, но неподали заявление за участие в класиране са 890 ученици и 25 паралелки са закрити.

6349 са класираните ученици. Некласираните са 219. В челните позиции сред желаните училища остава Софийската математическа гимназия. Първа английска гимназия и Девета френска гимназия също са в топ 10 на най-предпочитаните столични училища.

В училищата на Министерство на културата са обявени 552 места, като класирането се извършва до края на месец юни. Закрити са паралелките за планински водач, както и спедиция и складова логистика - само двама ученици са я пожелали. Контрол на качеството и безопасност на храните е специалност, която също е закрита. Фризьорство, технология на хомеопатични и фитопродукти също са нежелани сред децата. Две паралелки по изкуство са закрити. Само трима ученици са поискали да учат защита на информацията. 

Според Ваня Кастрева някои паралелки са считани за неприоритетни, а реално дават възможност за реализация. На първо класиране се закриват с пет паралелки по-малко в сравнение с миналата година, отчитат още от РИО- София. В елитните гимназии вече няма свободни паралелки. До 30 юни е етапът за записване и подаване за второ класиране.

Следващия понеделник се обявяват резултатите от второто класиране.