Не може да очакваме, че до седмици епидемията ще стихне. Това, което не може да се случи в дигитална среда, ще се проведе в класните стаи и в университетските аули. Това заяви пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев.

По негови думи трябва да бъдем предпазливи в предстоящите седмици дори и при подобрение в ситуацията.

Според Вълчев там, където има най-много кандидати за едно място, е удачно изпитите да се проведат на място. Такъв бил случаят с медицината.

Омбудсманът настоява парламентът да отмени матурите след IV и X клас тази година

Омбудсманът настоява парламентът да отмени матурите след IV и X клас тази година

Тя подкрепя решението за дистанционен край на учебната година

Той посочи, че окончателните дати за изпитите ще бъдат обявени в понеделник. Министърът обаче изрази предположение, че държавните зрелостни изпити ще се проведат през първата седмица на юни, а националното външно оценяване - през третата седмица на юни. Той бе категоричен, че това няма да забави издаването на документите за кандидатстване във висшите училища.

Вълчев заяви, че със сигурност на изпитите ще се включва материал и от дистанционното обучение.

По данни на министъра тази седмица близо 30 деца от 7 и 12 клас са били под карантина. Той прогнозира, че по време на матурите и оценяването вероятно между 20 и 30 деца може да бъдат възпрепятствани да проведат изпити. Единият вариант е по същото време, но в други условия те да положат изпитите, другият вариант, особено за дванадесетокласниците, е да се явят на втора сесия в края на август, обясни просветният министър.

Той бе категоричен, че външното оценяване след 4 и след 10 клас е необходимо. Причината по негови думи била, че е важно да се анализират образователните дефицити на учениците.

За близо 75% от учениците дистанционното образование е по-интензивно в сравнение с присъствената форма, подчерта той.

Без изпити след IV и X клас тази година предлага Вълчев

Без изпити след IV и X клас тази година предлага Вълчев

Успешно е-обучение отчита просветният министър