Омбудсманът Диана Ковачева настоява през настоящата учебна година да отпадне провеждането на изпитите от Националното външно оценяване за IV клас и X клас заради извънредното положение.

Тя е изпратила препоръка до председателката на Народното събрание Цвета Караянчева и председателката на комисията по образование и наука Милена Дамянова по въпроса.

Вчера Ковачева отправи препоръка със същото искане и към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, като по-късно през деня стана ясно, че МОН подкрепя тази мярка и ще се обърне към Народно събрание, за да бъдат направени необходимите законови промени за прилагането й.

Без изпити след IV и X клас тази година предлага Вълчев

Без изпити след IV и X клас тази година предлага Вълчев

Успешно е-обучение отчита просветният министър

Тя посочва, че в омбудсманството са постъпили множество жалби от родители на ученици от IV клас и X клас, в които се изразява тревога относно провеждането на НВО и необходимостта от присъствието на деца и учители в училищата. Родителите посочват, че за учениците ще бъде трудно да спазват задължителните противоепидемични мерки, както и необходимата физическа дистанция.

Омбудсманът подчертава, че подкрепя решението учениците да не се връщат в класните стаи, а учебната 2019/2020 година да приключи дистанционно, за да бъдат избегнати рисковете от разпространение на вируса сред децата.

От първостепенно значение в условията на разразилата се епидемия е грижата за здравето на децата и семействата им, както и на учителите, чиято средна възраст е рискова - над 55 години, изтъква Ковачева.

Учениците от 7 и 12 клас се връщат в училище само за матурите

Учениците от 7 и 12 клас се връщат в училище само за матурите

Това било решено на политически съвет с премиера Бойко Борисов