Няма време да се отлага въпросът с учебниците. Това е позицията на новия образователен министър Меглена Кунева.

Пред журналисти след конференцията "Двете лица на кризата в Европа: тест за солидарността и външната политика", тя обяви, че още днес и в началото на следващата седмица ще започне срещи с директори на училища, експерти, които изготвят учебните програми, синдикати и издатели по горещата тема.

Припомняме, освен избухналия публично скандал с промените в учебните програми, които доведоха до искането за оставка на бившия вече министър Тодор Танев, при прилагането на новия Закон за предучилищното и училищното образование, издателите се противопоставиха на сроковете, които изисква от тях Министерство на образованието за изготвяне и отпечатване на новите учебници.

Борисов стана гарант за българската история в учебниците

Борисов стана гарант за българската история в учебниците

Турското робство остава, обеща Борисов на кметовете

Кунева заяви и че ще бъде обявено решение, след като се изясни позицията на всички участници в процеса. Тази позиция ще бъде обсъдена и политически с партньорите, уверява Кунева.

Тя посочи, че никой няма да рискува образованието на децата.

По повод на гласовете на недоволство срещу новите учебни програми, а и на издателите, които не считат, че е реалистично времето за отпечатване на новите учебници, Кунева коментира, че правото на протест е право на всеки гражданин на България и ЕС.

„Трябва занапред да обсъждаме предварително, за да се намират решения в диалог. Първата ми задача е да успокоя обществото, вярвам, че с обща воля и последователност ще намерим изход от сегашната ситуация, допълва министър Кунева.