Министърът на икономиката Теодор Седларски откри курс по социално предприемачество в Стопанския факултет на Софийския университет, съобщиха от Министерството на икономиката.

Курсът е организиран съвместно с неправителствената организация "Обединени идеи за България", а преподавателите са млади хора, които са учили и работили в чужбина, след което са се върнали се в България, за да споделят своя опит.

"Това, че вие сте избрали този курс, за мен е сигнал, че искате да помагате на обществото и да вземете нещата във ваши ръце", каза в обръщението си към студентите министър Седларски, като посочи, че този курс е един положителен пример за бърза реакция на университетите на нуждите на обществото.

"Социалното предприемачество е подход на новото поколение, при който виждането на проблеми в обществото не е причина за оплакване, а е стимул за нови идеи, с които хората могат не само да ги решават, но и да правят бизнес от тях." - коментира министър Седларски.

Той изтъкна, че Министерството на икономиката възлага големи надежди на социалното предприемачество, откъдето могат да тръгнат много нови идеи за развитието ни.

Според него, социалното предприемачество е подход, който всички трябва да подкрепят, защото то вижда проблемите като възможност.

"Моята цел е да покажем на тези хора, че държавата е зад тях и е готова да ги подкрепи" - коментира министърът и допълни, че чрез социалното предприемачество се предлагат и решения на регионални проблеми в България там, където държавата досега не е могла да достигне.

Курсът се провежда два пъти седмично до края на пролетния семестър и е отворен както за студенти от всички университети, така и за слушатели извън учебното заведение.