Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) строго ще контролира защитата против фалшифициране на дипломите от гимназиите и висшите училища, съобщават от ведомството.

Изпратени са допълнителни указания за оформянето на документите до всички средни и висши училища в страната. Въвежда се и допълнителна проверка над заверяваните документи. С нововъведените защити са наясно само служителите на МОМН, пряко ангажирани с проверката и заверката на български дипломи.

До 31. август висшите училища трябва да публикуват в специален публичен регистър всички дипломи и приложения към тях, издадени след 1 януари т.г. От министерството съобщават, че постепенно в него ще се качват дипломите на всички завършили висше образование.

Припомняме, че Съветът за висше образование на Турция взе решение да спре легализирането на дипломи от българските вузове заради появилата се информация за случаи на фалшифицирани дипломи и академични справки. От турска страната още се коментира, че се прекратява и прехвърлянето на турските студенти у нас в турски и севернокипърски университети.