Матурите не се продават от министерството, матурите се създават в министерството и то дарява своите знания. За хората, които работят в МОН, това е отговорност. Така коментира поредния през годините случай на опорочени държавни изпити зам.-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева.

В студиото на Нова телевизия тя категорично отрече вероятността служители на министерството да са въвлечени или да стоят в основата на продажбата на верните отговори на тестовете за матурите.

Според Кастрева във ведомството са взети изключителни мерки за сигурност. По-малко от 10 души са били наясно със съдържанието на зрелостния изпит преди неговото разпространяване в 8 часа.

Тогава училищата вече имат достъп до системата за генериране на теста и са започнали неговото разпечатване.  В 680 училища в страната е провеждан изпитът - всички тези училища са разпечатвали изпитните материали, някои от тях и на няколко компютъра, за да се случи по-бързо процесът. Около 10 000 души са били ангажирани в цялата процедура по провеждане на държавните зрелостни изпити.

Според Ваня Кастрева показаната в репортажа схема за търговия с резултатите от изпита може да се случи след разпращане на вариантите до училищата. Най-вероятно някой е решил теста и да е изпратил отговорите на търговците, които също от своя страна са си платили за това решаване.

По думите на Кастрева в МОН ще бъдат донесени всякакви видове "пищови", намерени от квесторите в изпитните стаи или в тоалетните.

"Цялата информация, която събираме, ще предоставим на полицията", увери тя, но отново беше категорична, че Министерството и неговите служители не са намесени в схемата с покупко-продажба на отговорите.

"Капката катран в кацата с мед в никакъв случай не трябва да оставя горчив привкус на тези, които вчера говориха", коментира още тя.

На изпита са били хванати да преписват 43 ученици. А некоректно влизане на външни лица е имало в гимназията в Ихтиман. Едни квестор ще бъде дисциплинарно наказан за използване на мобилен телефон в коридора на гимназията по време на изпита - нещо, което е забранено както за членовете на комисиите, така и за учениците.

Според Ваня Кастрева учениците, преписали на матурата, са несигурни в себе си, а и не са голям процент.

"За мен е важно правилата да се спазват от всички. Министерството не продава матури, а създава знания", категорична бе зам.-министър Кастрева и призова за създаване на обществена нетърпимост към измамата.