Младите хора не са по-неграмотни или по-некултурни от по-възрастните поколения. Те имат нови технически възможности, които ги правят културни по друг път. Това констатира ректорът на Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков пред БНР.

Според него за първи път от 20 г. насам имало шанс нещата във висшето образование да се подобрят, като настоя шансът да не се изпуска.

По думите му, съвсем основателно и Стратегията, и Законът за висшето образование са се насочили към това да престанем да финансираме ВУЗ-овете само според броя на студентите - и не защото те са намалели, а защото това означава, че качеството не ни интересува. Субсидията трябва да зависи и от качеството, подчерта ректорът. 

"Когато от 51 направления се обявяват за приоритетни 32, няма приоритетни направления, а ти просто казваш на останалата една трета „Ти не си приоритен“, коментира проф. Герджиков. 

Той изтъкна като предимство, че няколко екипа на МОН са работили по важните за висшето образование нормативни документи надпартийно. Досега готвехме нормативните актове, сега трябва да ги приложим и да завършим реформата, посочи той.

"Тези две-три години на преструктуриране са толкова сложни, че ако не се намерят допълнителни пари, не само чрез преструктуриране вътре на досегашните средства, тези университети, които са най-ощетени в някои свои специалности, ще се съпротивляват толкова много, че реформата няма да се осъществи", обясни ректорът на СУ.

Според Герджиков, финансовият министър трябва да направи жест и да увеличи бюджета на висшето образование, съзнавайки, че ако няма финансова реформа, това ще струва повече и на бюджета.

Матурите се утвърдиха като сериозен праг за завършване на средното образование и като сериозен начин за прием във ВУЗ, убеден е той. 

Интелектуалците ги чуват. Те трябва наистина да бъдат водещи в обществото и да водят в правилната посока, а не всеки - накъдето неговата идея за оригинално поведение го води, каза в навечерието на 24 май проф. Анастас Герджиков.