Днешният ден е особено щастлив за учениците и учителите в ОУ "Васил Априлов" в силистренското село Голеш.

Освен първия учебен ден, те имат още един повод за празник, защото започват новата учебна година в чисто нова, модерно оборудвана училищна сграда, става ясно от репортаж на БНТ.

Село Голеш е населеното място с най-висока раждаемост в цялата област. Броят на децата постоянно расте, а години наред класните стаи не са достатъчни да поберат всички ученици. За цялото село днешният 15 септември е като сбъдната мечта.

Заради високата раждаемост учителите от сега се тревожат, че след няколко години отново ще имат проблем.

"В момента сградният фонд е достатъчен да побере всички ученици, но след няколко години тенденцията ще е същата - да не можем да поберем нашите ученици", предвижда училищният директор Елена Янкова.

Училището е обзаведено с нови мебели и оборудвано с всичката необходима техника за осъществяване на съвременен учебен процес. Сградата е подсигурена и срещу евентуални наводнения.

"Каналът, който е отпред изграден, той е около 300 000 лева излезе този канал. Такова училище няма в региона", доволен е кметът на селото Наим Наимов.

30 първокласници за първи път ще прекрачат прага на училището. През миналата учебна година няма необхванати, нито отпаднали  ученици. Налице е и тенденция повече деца да продължават образованието си след 8 клас.