Министерството на образованието и науката ще финансира 217 училищни проекта за обучение в културни институции, съобщиха от Министерството на образованието. Училищата са одобрени по модул "Културните институции като образователна среда" на Национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда".

С 463 055 лева ще се осигури възможност за провеждане на задължителни, избираеми и факултативни учебни часове и теми, свързани с изкуства в музеи и галерии. Максималната стойност за един училищен проект е 2500 лв.

Модулът предвижда и посещения на театрални постановки, концерти, срещи с актьори и музиканти, провеждане на конкурс за най-добър урок в културна институция и създаване на Национален център "Музейно училище" към Националния музей на образованието - Габрово (НМО).

За втора година се проведе и конкурс за най-добър урок в културна институция, музей или галерия.

На първо място е класирана Светла Баджакова, учител в ППМГ "Гео Милев" в Стара Загора, която е участвала с урок по български език и литература. Тя е номинирана и за наградата "Константин Величков". На второ място е Васка Белчовска-Неделчева от ПГСС "Никола Пушкаров" в Попово, представила урок по екскурзоводство и туристическа анимация - учебна практика от разширена професионална подготовка за специалност "Селски туризъм". Трето място си поделят Гюлджан Дауд от СУ "Никола Йонков Вапцаров" в Момчилград с урок по информационни технологии и Добрин Пелтеков от ОУ "Св. Патриарх Евтимий" във Велико Търново - с урок по музика.