След продължилите 4 часа преговори в МОН учителските синдикати и просветното министерство не се споразумяха за увеличаването на заплатите в средното образование.

Председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева обяви, че от 15 септември учителите предприемат стачни и протестни действия.

На 15 септември ще има едночасова предупредителна стачка от 9 сутринта.  Планира се ефективните стачни действия  да започнат от 24 септември.

Въпреки че на по-ранен етап от преговорите, според кулоарна информация, имаше шанс стачката да бъде предотвратена, впоследствие стана ясно, че не е постигнато съгласие между министерството и съсловните организации.

Досега 85 на сто от учебните заведения, включително и детски градини, са заявили готовност за участие в протестните действия от 15 септември, съобщи Такева.

Синдикалистите се надяват този процент да нарасне до 24 септември.

Преговорите с образователното министерство ще продължат и през следващата седмица.

Днес министърът на образованието Даниел Вълчев е поел ангажимента да предприеме съответните действия за нормативни промени, така че персоналът от средното образование, който е бил в платен годишен отпуск през юли и август, да може да получи 10-процентното увеличение на заплатите.

Зам.министърът на образованието Мукаддес Налбант заяви,  че днешните преговори са преминали в изключително конструктивен и коректен тон.

Припомняме, предишният кръг от преговорите в понеделник завърши без съществен напредък към разбирателство между двете страни.

По-рано днес на среща с директорите на столични училища просветният министър Вълчев посочи, че трябва да бъде прекратено назначаването на учители, тъй като учениците намаляват.
Тове е едно от условията за увеличаване на заплатите, посочи Даниел Вълчев.